Metabolismi

 

Metabolismi eli aineenvaihdunta tarkoittaa sitä, että aineet hajoavat ja uusia aineita muodostuu. Aineenvaihdunnan perustana on aineiden vaihtuminen elimistön ja ympäristön välillä hengityksen, ravinnonoton ja eritteiden poistumisen kautta. Aineenvaihdunnan avulla ihmisen kaikki elintoiminnot kuten hengitys, verenkierto, ruoansulatus, kasvu, kehitys ja lisääntyminen voivat tapautua. Aineenvaihdunta onkin elimistön tärkein tehtävä.

Aineenvaihduntaan kuuluvat orgaanisten aineiden hajoaminen eli katabolia sekä uusien aineiden rakentuminen eli anabolia. Anabolisessa aineenvaihdunnassa ravinnosta saatavasta energiasta valmistetaan monimutkaisempia yhdisteitä ja elimistön rakenteita. Katabolisessa aineenvaihdunnassa energiaa hajoitetaan lämmöntuottoon, solujen elintoimintojen ylläpitämiseen ja esimerkiksi liikkeitä tuottavaa lihastyötä varten.

Aineenvaihduntaa säädellään hermoston kautta välittäjäaineilla (neuraalinen säätely) sekä verenkierron ja kudosnesteen välityksellä humoraalisesti (humoraalinen säätely). Aineiden kuljetuksesta puolestaan vastaa hengitys-ja verenkiertoelimistö yhdessä lymfaattisen järjestelmän kanssa.