Luonnon parantava maailma

Luonnossa liikkuminen ja siellä oleilu vaikuttaa positiivisesti terveyteen ja hyvinvointiin.

Jo 15 minuutin metsäkävely saa aikaan mitattavia muutoksia fysiologiassa kuten stressihormoni kortisolitason laskua. Verenpaineen ja pulssin on todettu laskevan sekä puolustusjärjestelmän solujen aktivoituvan luontoympäristön vaikutuksesta. Luonnossa parasympaattinen hermosto aktivoituu, saaden aikaan mitattavan rentoutumisen tunteen.

Yleensä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto toimivatkin hyvässä yhteistyössä. Mieleen ja fysiikkaan kohdistuvissa painetilanteissa kuten pitkittyneessä stressissä saattaa tasapainotila kuitenkin järkkyä. Lähes kaikki terveysongelmat johtuvatkin stressistä suoraan tai epäsuorasti jolloin voi syntyä toiminnallisia oireita niihin elimiin, mihin autonomisella hermostolla on vaikutusta. Ruoansulatus, aineenvaihdunta ja imunestekierto häiriintyvät, samoin hormoni- ja aivotoiminta: immuunipuolustus heikkenee ja seurauksena voi olla erilaisia autoimmuunitauteja. Stressi vähentää myös ihmisen puolustuskykyä tulehduksia vastaan: pitkittynyt stressi ja vähäinen liikunta altistavat monille erilaisille sairauksille.

”Kotona luonnossa”

Kun ihmiskunta muuttaa kaupunkeihin, tarvitaan uusia keinoja luontosuhteen ylläpitämiseksi. Biodiversiteettihypoteesin mukaan liian vähäinen mikrobialtistus aiheuttaa allergioita, astmaa, ykköstyypin diabetesta, keliakiaa ja monia tulehduksellisia suolistosairauksia.

Myös iholla saattaa olla luultua suurempi merkitys ihmisen immuunijärjestelmän kannalta. Ihossa on monia eri kerroksia, joissa on immuniteettijärjestelmän soluja. Solut välittävät tietoa ulkopuolelta ympäristöstä sisälle kehoon. Ne käyvät ikään kuin vuoropuhelua.

Japanissa lääkärit määräävät tänä päivänä metsässä oleilua erilaisiin oireisiin. Aina ei kuitenkaan tarvitse mennä metsään vaan luonnon positiivisista vaikutuksista voi onneksi nauttia myös sisätiloissa: luontokuvien katselun on todettu esimerkiksi rauhoittavan mieltä, parantavan keskittymiskykyä ja vähentävän ahdistusta. Luonnosta voi myös hakea parannuskeinoja tai tilata luonnon luokseen kotiin.

Jalatja Itsehoito-tuotevalikoima tarjoaa aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusjärjestelmää aktivoivia sekä muita terveyttä ja hyvinvointia edistäviä tuotteita. Pohjoinen luontomme kohtaa viimeisimmän tutkimustiedon, kun turve, pihka, ja erilaiset villiyrtit tuovat luonnon parantavan voiman sisälle kotiimme ja kehoomme.

Olet kotona luonnossa.

Huom. Toistaiseksi valikoimassa ainoastaan Jalatja Self Healing -verkkokurssi