Imunestekierto ja aivot

Aivojen imusuonien löytäminen on ollut näihin päiviin asti vaikeaa niiden piiloutuessa kiinni verisuoniin. Nyt kuitenkin tiedetään, että aivoissa on nestekiertoa ja siellä on käynnissä eräänlainen ”aivopesu”. Puhdistusjärjestelmä kuvattiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2013 (Maiken Nedergaard). Aivoissa tapahtuvaa sykkimistä eli pulsaatiota pystytään myös kuvaamaan. Verisuonten sykinnällä onkin iso merkitys. Sen avulla aivojen puhdistusjärjestelmä puhdistaa aivoja kuona-aineista erityisesti syvän unen aikana.

https://www.youtube.com/watch?v=awAK_AkouYM

Imusuomia löytyy siis aivoja ympäröivästä kovakalvosta. Löydös on yhdistänyt Nedergaardin glymfaattisen systeemin muun kehon imusuoniston toimintaan ja onkin havaittu, että aivot voivat poistaa osan jätteestään imusuonten kautta. Kyseisissä imusuonissa kulkeva neste ja makromolekyylit kulkeutuvat suoraan syvällä kaulassa sijaitseviin imusolmukkeisiin. Aivokalvoissa sijaitsevat imusuonet kulkevat aivokalvojen suurten laskimoiden ja valtimoiden sekä aivohermojen vieressä. Aivokalvojen imusuonet toimivat myös aivo-selkäydinnesteen ja aivojen kudosnesteen säätelyssä.

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/brain-cleaning-system-uses-lymphatic-vessels

 

Viemärit aukeavat aivoissa, ja erilaiset kuona-aineet poistuvat”


Uni on välttämätöntä, koska aivojen toiminta ja keho elpyvät nukkuessa. Erityisen elvyttävää ja tärkeää on syvä uni, joka ajoittuu unen ensimmäiseen kolmannekseen. Syvän unen vaiheessa aivojen välitilan tilavuus laajenee; ikään kuin viemärit aukeaisivat aivoissa ja erilaiset kuona-aineet ja valveen aikana kertyvät haitalliset aineet pääsevät poistumaan..

Jos ei nuku kertyy aivoihin muun muassa beeta-amyloidia. Tämä on samaa ainetta josta Alzheimer-potilaan aivoihin muodostuva amyloidiplakki koostuu.

Aivojen imusuonisto- ja viemäröintisysteemi näyttäisi kuitenkin menevän iän myötä tukkoon. Kun puhdistusjärjestelmä häiriintyy alkaa aivoihin kertyä proteiinia, jota vuosien ja vuosikymmenten aikana kertyy niin suuria määriä, että aivot alkavat tulehtua. Lopulta henkilö saattaa sairastua aivoja rappeuttavaan sairauteen, kuten dementiaan.

Aivojen viemäri tukossa:

https://www.uef.fi/web/saima/aivoimusuonet


Tutkimuksia aiheesta:

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/brain-cleaning-system-uses-lymphatic-vessels

https://cosmosmagazine.com/biology/lymphatic-drain-inside-your-brain

Lähteet:

http://www.wri.fi/unraveling-the-link-between-brain-and-lymphatic-system/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880190/

https://www.youtube.com/watch?v=96aZtk4hVJM