Voiko hengittämällä laihtua?

(Varmasti voi jos hengittelee eikä syö lainkaan, toim. huom.)


Elämä on valintoja täynnä eikä se tee elämästämme yhtään sen helpompaa. Laihduttaminen varsinkin on yhtä valintojen sekamelskaa, sillä välttääkseen jatkuvaa nälän kurnimista vatsassa on painonpudottajan päivittäin osattava valita mitä syödä, milloin ja miksi. Määrälläkin toki on väliä, senhän jokainen laihduttaja tietää. Ylimääräiset jäätelön ja grillimakkaran kerryttämät kesäkilot olisi saatava tippumaan mutta samalla olisi varmistettava elimistön ravinteiden saanti; kivennäiset, vitamiinit ja hivenaineet. Päämäärätietoisen laihduttajan ei tänä päivänä tarvitse nääntyä tiedon puuttteeseen sillä netti pullistelee mitä erilaisimpia elämäntapaohjeita, dieettejä ja laihdutusruokavalioita jokaiseen makuun ja onhan eri lihavuustyyppejäkin tunnistettu jo 59 erilaista.

 

Salaatti

 

Paleo, Raakaruoka, 5:2-dieetti, 6:1-dieetti, ENE, VHH (Atkins, Zone, Dukan, South beach), LCHQ, GI, VB6, PH, Gluteeniton, Pariisilainen dieetti, Vegetarismi, Veganismi, Painonvartijat, Välimeren ruokavalio ja vielä omat vippaskonstit siihen päälle. Mikä näistä sitten olisi se paras valinta? Ja ennenkaikkea, mikä takaisi nopeimman lopputuloksen? Vanha totuus parempi kuin keuhkopussillinen uusia?

Kaikille yhtä lailla pätevää painonpudotusdieettiä ei varmasti ole olemassakaan, mutta itse rasvan polttaminen fysiologisesti on periaatteessa tasapuolisen yksinkertaista. Syö vähemmän kuin kulutat niin kilot tippuvat vääjäämättä. Ja toisaalta kääntäen: aina kun ravinto sisältää enemmän energiaa kuin solut tarvitsevat toimintaansa, jää ylimäärä elimistöön ja muuttuu rasvaksi. Erilaiset ruokavaliomuunnokset perustuvat hiilihydraattien, rasvan ja proteiinien laadun sekä määrän vaihteluihin. Näitä lukuisia erilaisia dieettejä vertaillessa saattaa wannabehoikentuja kuitenkin löytää itsensä keskeltä kuumana vellovaa rasva- ja sokerisotaa ja peilikuvaansa tarkkaillessaan.... niin, hämmentyä entisestään.

Siispä palaamme erääseen laihtumisen perusyksikköön.
Nimittäin hengittämiseen.

Muutama vuosi sitten eräs japanilainen dieettikuru aiheutti hämmennystä väittämällä, että hän oli päivittäisiä hengitysharjoituksia tekemällä lyhyessä ajassa pudottanut merkittävästi painoaan. Tähän perustuen hän kehitti Long Breath Diet -laihdutuskuurinsa jonka pitäisi auttaa ihmisiä pudottamaan painoa ainoastaan hengittämisen avulla.

Miki Ryosuke keksi erikoisen dieettinsä kokeiltuaan erilaisia hengitystekniikoita selkäkivun selättämiseksi ja harjoitettuaan ahkerasti erilaisia hengitystekniikoita, hän oli laihtunut. Long Breath Diet perustuu osaksi lihasten jännittämiseen mutta pääpaino on hengittämisessä: ensin hengitetään pitkään ja syvään sisään ja sen jälkeen hyvin aggressiivisesti ulos. Dieetille ryhtyvän on tärkeää ottaa hengitysharjoituksia varten tietty asento, jossa hengitetään sisään ensin kolme sekuntia ja sen jälkeen hengitetään ulos seitsemän sekunnin ajan. Dieetissä tulee joka päivä hengitellä miehen ohjeiden mukaan kahdesta viiteen minuuttia. (Video)


Onko rasva pahis?


Ihmisen rasvakudos on samanlaista läskiä kuin ruokakaupan lihatuotteiden rasva. Se koostuu rasvasoluista, jotka kykenevät varastoimaan runsaasti triglyseridejä. Näistä muodostuu rasvapisara, joka täyttää suurimman osan rasvasolusta. Laihduttaessa rasvasolujen määrä pysyy samana eli rasva ainoastaan vähenee rasvasolussa. Siksi on helpompaa myös lihoa uudelleen minkä jojolaihduttajat tietävätkin. Keho myös tarvitsee rasvaa toimiakseen, ja jos keho ei saa yhtään rasvaa ruuasta se alkaa tuottaa lipoproteiinilipaasi-entsyymiä, mikä saa kehon yhä ahkerammin keräämään rasvavarastoa. Kierre on valmis: kun keho taas saa rasvaa, sitä kerätään ahkerammin talteen ja sitä jää pidemmäksi aikaa kehoon kuin muuten. Rasvaa olisi hyvä myös laihduttaessa olla noin 10–30% päivän kalorisaannista.


Laihtuminen on kemiaa

Kaikki kemialliset reaktiot noudattavat massan säilymislakia, joten lain mukaan aineen massa ei muutu riippumatta siitä, miten rakenteet järjestäytyvät. Siispä laihtumisen yhteydessä rasva poistuu kehosta samoin, kuin suurin osa muistakin ihmisen syömistä hiiliyhdisteistä: uloshengityksen mukana.

"Rasva muuntuu siis hiilidioksidiksi ja vedeksi ",
"Hengität ulos hiilidioksidin ja vesi sekoittuu verenkiertoosi, kunnes se poistuu virtsana tai hikenä."

Jos laihdut 4,5 kiloa rasvaa, 3,8 kiloa poistuu keuhkoista hengitetyn ilman mukana ja 0,7 kiloa muuttuu vedeksi. Toisin sanoen lähes kaikki menettämämme kilot muuttuvat ulos hengitetyksi ilmaksi. Rasvassa itsesään on hyvin vähän happea: rasvamolekyylissä on 150 atomia hiiltä ja vetyä, mutta vain 6 atomia happea, kun rasvan ”palamiseen” hiilidioksidiksi ja vedeksi happea tarvittaisiin lisää 145 atomia. Toisin sanoen yhden rasvakilon polttamiseen vaaditaan yli kaksi kiloa eli 1500 litraa happea. Kun ilmassa on happea vain viidennes, tätä happimäärää vastaa n. 7500 litraa ilmaa. Todellisuudessa sitä tarvitaan paljon enemmän koska keuhkoihin otetun ilman hapesta vain osa joutuu vereen.


Syö vähemmän, hengitä enemmän?

Miten voidaan tehostaa hengitystä ja lisätä veren hapenottokykyä?

Hölkkä on epäilemättä tehokkain keino: alaraajojen suurten lihasten käyttö lisää hapentarvetta ja veren hapenottokykyä sekä kiihdyttää ja syventää hengitystä. Ilmaa pitäisi pystyä uloshengittämään niin voimakkaasti, että se aiheuttaisi painon putoamista. Juoksuharrastuksen lisäksi myös hyppynarulla hyppiminen tekee hengityksestä nopeasti puuskaista ja voimakasta.

LenkkeilijäUloshengittäminen siis kuluttaa elimistöstä rasvaa ja mitä hengästyttävämpää urheilulajia harrastaa, sitä tehokkaammin rasva elimistöstä poistuu.

 Jalatjalta löydät käynnistyspaketin aktiivisen elämäntavan aloittamisen tueksi!

Lue myös: Kolmen päivän kuurilla kuntoon

Istutko työssäsi? Näillä vinkeillä hyvinvointia hartioille!

6 syytä syödä mustikkaa! + Terveelliset mustikkaraakakeksit


Kirjoita kommentti

Huomaathan, että ylläpitäjä hyväksyy viestit ennen julkaisua.