Kolmen päivän kuurilla kuntoon

Kukapa meistä ei haluaisi parasta keholleen? Onhan se fyysisesti kotimme, missä vietämme koko elämämme ja sen eri käänteet. Koska olemme riippuvaisia sen hyvinvoinnista, olisi loogista että tarjoaisimme sille vain parasta; ravitsevaa ruokaa, liikuntaa ja lepoa palautumiseen.

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Usein ihminen tietää, miten elää terveellisesti ja suurinpiirtein minkälaisia päivittäisiä valintoja kehon hyvinvoinnin eteen tulisi tehdä, mutta emme kuitenkaan välttämättä seuraa näitä ohjeistuksia.

Mikä meitä estää?

Valintamme terveyden osalta eivät usein ole kovin rationaalisia. ”Hyvä ruoka on ’hyvää’ ”, sanoo aivojemme mielihyväkeskus, vaikka tiedämme ettei pulla, pizza tai jäätelö ole juuri sitä parasta mitä solumme ja verisuonemme tarvitsevat.

Vähäinenkin liikunta voi jäädä pitkäksi aikaa toiseksi, kun elämässä on kaikenlaista; kiirettä, stressiä, työttömyyttä, vaikeita ihmissuhteita tai masennusta.

Keho tukkeutuu ja turpoaa ja liikkuminen tuntuu entistä vastemielisemmältä. On pitkiäkin aikoja, jolloin ei ole voimavaroja ja aikaa kehon tarpeisiin. Saatamme elämässämme myös ajautua huonojen tottumusten piiriin suuremmin edes tiedostamatta sitä.

Onneksi asiat eivät ole joko-tai terveyden osalta.

Kun elämäntilanne muuttuu, kehomme on aina yhtä innokas lähtemään pieneenkin muutokseen ja korjausliikkeeseen mukaan. Jo muutaman kilon painonpudotus muuttaa ihmisen suoliston mikrobitasapainoa, immuunijärjestelmää ja geenien toimintaa. Kun päätämme säännöllisesti nousta portaat hissin käytön sijaan vastaa kehomme selvillä terveyshyödyillä. Muutaman minuutin teholiikunta päivittäin parantaa hapenottokykyä ja ehkäisee sydäntauteja, sekä pidentää ikää.

Joskus voi olla tarpeen tehdä isompikin pesäero vanhan ja uuden elämän välillä. Mielemme kalibroituu uuteen ja kroppa saa tehokkaan ja parhaan mahdollisen startin tulevaan, toivottavasti jopa pysyvästi terveellisempään elämäntapaan.

Immuunijärjestelmä uusiutuu 3 päivän paastolla

Paastolla tiedetään olevan monia hyviä terveysvaikutuksia. Se mm. edistää laihtumista,  normalisoi insuliiniherkkyyttä, alentaa kehon triglyseriditasoa ja hidastaa ikääntymisen merkkejä. 2–4 päivän paastot voivat jopa käynnistää immuunijärjestelmän uudelleen poistaen vanhoja immuunisoluja ja luoden tilalle uusia. Paasto pakottaa elimistön käyttämään glukoosin, rasvan ja ketonien varastojaan ja alkaa myös hajottaa suuria määrä valkosoluja.

Nälässä elimistö yrittää säästää energiaa ja yksi niistä asioista, joita se voi tehdä energian säästämiseksi on kierrättää paljon immuunisoluja joita ei tarvita, erityisesti vaurioituneita soluja. Paastoaminen vähentää siis valkosolujen määrää ja paaston lopettamisen jälkeen kantasolut ryhtyvät tuottamaan niitä lisää. Valkosolut eli leukosyytit ovat tärkeitä puolustuskyvyn kannalta, sillä ne käyvät torjuntataistelua tulehduksia vastaan.

Kolmen päivän mehupaasto

Pieneenkin paastoon kannattaa valmistautua 3-5 päivää etukäteen, jättämällä alkoholi, tupakka ja kahvi pois ja lisäämällä kasvisten määrää ruokavaliossa. Valmistautuminen vähentää puhdistuksen aiheuttamia sivuvaikutuksia, kuten väsymystä ja päänsärkyä.

Oireet ovat merkki kehon puhdistautumisesta, ja ne ovat yleensä voimakkaimmillaan paastoin toisena ja kolmantena päivänä. Tämän jälkeen oireet hellittävät ja paaston positiiviset vaikutuksen pääsevät valloilleen, kevyt olo ja energisyys.

Mehupaastoon tarvittavat mehut saat ostettua valmiina hyvinvarustelluista ruokakaupoista, tai valmistettua itse mehulingolla tai mehupuristimella tuoreista vihanneksista ja hedelmistä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi porkkanat, punajuuri, pinaatti, lehtiselleri, kurkku, ananas, omena, appelsiini ja tomaatti.

Kaupasta ostettaessa varmista, että mehut ovat täysmehuja, sekä täysin sokeroimattomia. Esimerkiksi Biottan mehut soveltuvat paastoon mainiosti.

Yrttiteet lisäävät puhdistavaa vaikutusta. Hyvä yrttitee puhdistukseen on esimerkiksi Jalatjan yrttitee

Aamiainen

  • Mukillinen (2,5 dl) yrttiteetä
  • 2 dl vihannesmehua veteen laimennettuna
  • Iso lasillinen vettä ripauksella ruususuolaa ja sitruunamehulla

Välipala

  • 2 dl hedelmämehua laimentamattomana

Lounas

  • Mukillinen (2,5 dl) yrttiteetä
  • 2 dl vihannesmehua veteen laimennettuna

Päivällinen

  • 2 dl vihannesmehua veteen laimennettuna

Iltapala

  • Mukillinen (2,5 dl) yrttiteetä
  • 2 dl hedelmämehua laimentamattomana

 

Muista juoda paaston aikana reilusti vettä, 1,5-3 litraa päivässä. Raskasta liikuntaa ei kannata harjoittaa paaston aikana, mutta kevyet kävelylenkit, venyttely ja jooga vilkastuttavat imunestekiertoa ja aineenvaihduntaa.

Paaston loputtua anna kehollesi rauhallinen pudotus kiinteän ruoan syömiseen. Aloita pienillä annoskoilla ravintorikasta ja kasvispitoista ruokaa, kuunnellen kehon tarpeita. Hedelmäpitoiset smoothiet ja vihanneskeitot ovat erinomaisia aterioita totuttaa keho ruoan syömiseen.

Helppo tapa puhdistuksen aloittamiseen on Kehon puhdistuspaketti.

Puhdistavaa paastoilua!

Lue myös: 6 syytä syödä mustikkaa! + Terveelliset mustikkaraakakeksit

Kirjoita kommentti

Huomaathan, että ylläpitäjä hyväksyy viestit ennen julkaisua.